Zilver – Gerda van Wageningen | Rachelleest
10/08/2015

In de eerste 32 bladzijdes wordt je meegezogen in het verhaal van de rampnacht van 1953. Wat Andrea en haar familie meemaken is prachtig beschreven. Voor ik het wist had ik al 50 bladzijdes gelezen. Het leven van dit gezin verandert in één nacht drastisch. Als het water komt en ze moeten vluchten, neemt Andrea zilver en geld mee. Dat bindt ze om haar lichaam. Ze worden gered, maar er is groot verlies. In deze nacht overleeft vader en het zusje deze ramp niet. Maar ze ontmoet Job, dit wordt haar grote liefde. Je stapt dan ook na bladzijde 32 in het heden. Andrea en Job zijn dan al 80 jaar en het verhaal gaat verder over de familie en de zoektocht naar de herkomst van het oude familiezilver.zilverDe watersnoodramp van 1953 verandert het leven van veel mensen voorgoed. Een jonge vrouw verliest meer dan enkele familieleden, maar weet het familiezilver te redden.

Een familiegeheim ontrafeld
Moderne roman gebaseerd op historische feiten

Andrea van der Poll is gelukkig als receptioniste op de camping van haar neef op het Zeeuwse land. Ze houdt ervan om met mensen om te gaan. Alleen in de liefde is ze nog niet geslaagd.
Een toevallige ontmoeting met Marnix van Vessem blijkt voor de nuchtere Andrea het begin van een romance en leidt tot een spannende zoektocht naar de herkomst van het oude familiezilver. Heftige gebeurtenissen in haar familie maken haar nieuwsgierigheid alleen maar groter. Maar dan neemt Marnix een besluit zonder haar erin te kennen. Dat zet haar leven op z’n kop en Andrea lijkt terug bij af… (bol.com)

Nadat je de watersnoodramp gelezen hebt, wat trouwens prachtig geschreven is, stap je in het heden. Andrea is nu oma. Een grote familie met ieder hun eigen probleem. Kleindochter Andrea werkt bij oom Henk op de camping en leert daar Marnix kennen. De liefde bloeit op en toch door een misverstand loopt deze ook weer mis. Andrea zoekt afleiding en is nieuwsgierig naar het zilver die oma in de nacht van de ramp om haar lichaam had gebonden. Dit heeft verrassende gevolgen. Iedereen is dan ook nieuwsgierig naar dit grote geheim. Oma en opa willen graag dat iedereen gelukkig is, maar ieder heeft een probleem en zorgen. Dit kan niemand voor elkaar kan oplossen, maar er wel voor elkaar zijn en steun bieden die ieder nodig heeft. Bas, de zoon, brengt groot verdriet waar oma en opa niet mee om kunnen gaan. Of alles goed komt met ieder familielid is de grote vraag. Maar aan de liefde ontbreekt het niemand. Het is een mooie familie die genoeg meemaakt. Dit is zeker zilver waard.zilver1In het begin leest het boek ‘Zilver’ als een trein. De watersnoodramp is door Gerda van Wageningen mooi beschreven. Het lijkt dan ook of het boek als een film voor je ogen afspeelt. Na de proloog stap je in het heden. ‘Zilver’ is een goed verhaal over opa en oma die al 80 jaar zijn en willen dat iedereen gelukkig is in deze grote familie. Grotendeels gaat het verhaal over hun kleindochter, die ook Andrea heet. Maar ook zus, zoon en dochter hebben hun zorgen, die opgelost moeten worden. En dan het familiezilver. Wat voor een geheim steekt hierachter? Ik vond het een prachtig verhaal en ik heb nog niet zoveel historisch romans gelezen. Dat was voor mij geslaagd en het smaakt naar meer.

8,2

Zilver – Gerda van Wageningen
VCL/West-Friesland | 302 pagina’s

koopbolcom

1 reactie op “Zilver – Gerda van Wageningen”


    augustus 10, 2015

    Klinkt erg mooi! Het is niet helemaal mijn periode, maar ik vind de omslag wel erg mooi.