Rachels verzet – Julie Thomas | Rachelleest
04/06/2016

In dit boek ‘Rachels verzet’ lees je in twee werelden. Het verhaal speelt zich af in het verleden in het jaar 1942 en in het heden in 2013. In deze roman lees je door de ogen van Rachel en deze jonge vrouw staat haar baby af vlak voor de tweede wereldoorlog. Zij heeft een schuilnaam, namelijk Sarah. In het heden lees je door de ogen van Kobi Voight. Hij is kunstenaar en doceert kunstgeschiedenis aan de universiteit van Melbourne. Kobi krijgt een dagboek en brieven van zijn moeder. Zijn moeder heeft ze gevonden tussen de spullen van haar moeder, zijn oma. Kobi neemt deze brieven mee naar Duitsland en start een onderzoek. Een prachtige historische roman die mij zeer heeft geraakt, en mooie leesuren heeft gegeven.Rachels verzetDr. Jakob (Kobi) Voight is kunstenaar en doceert kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Melbourne. Hij besluit een sabbatical te nemen van drie maanden en naar Duitsland te reizen. Vlak voor zijn vertrek krijgt hij van zijn moeder een dagboek dat zij heeft gevonden tussen de spullen van zijn overleden oma. Het is geschreven in het Hebreeuws en bevat prachtige pentekeningen.

Als Kobi in Berlijn is, neemt hij het dagboek mee naar een synagoge en vraagt daar aan een geleerde die veel weet over de Shoah om het te vertalen. Terwijl hij ronddwaalt in de stad leest hij het boek en ontdekt dat het een liefdesbrief is van een moeder aan haar buitenechtelijke kind dat werd geboren in 1942. Tijdens het lezen realiseert hij zich dat hij deel uitmaakt van een ingewikkeld web dat zich uitstrekt van de tijd van de holocaust tot nu en dat nieuw licht werpt op al zijn overtuigingen. (bol.com)

Rachel is een jonge vrouw. Ze schrijft brieven in de hoop dat haar kleine meid deze ooit te lezen krijgt. Hier vertelt ze je het verhaal hoe en waarom ze haar heeft afgestaan. Daar maakt ze mooie pentekeningen bij en verstopt deze brieven iedere keer in de muur, zodat deze brieven door niemand gevonden kunnen worden. Het leven is zwaar. Haar broers en vader zijn door soldaten meegenomen. Zij en haar moeder schuilen bij een ander gezin om te overleven. Hier leert ze de liefde van haar leven kennen en raakt in verwachting. Ze is hier op haar manier gelukkig mee, maar niemand mag weten dat de baby geboren gaat worden. Het ergste wat een moeder kan overkomen, dat gebeurt. Ze moet haar mooie meisje afstaan. Ze weet dat het niet anders kan, en geeft haar dochter af aan een lief gezin. Hier gaat het meisje opgroeien. De jaren, die dan volgen, zoekt Rachel naar haar dochter. Zal ze haar dochter in haar armen kunnen sluiten? Of houdt het gezin zoveel van dit meisje dat ze zorgen dat Rachel haar nooit zal vinden?

Als je aan dit verhaal begint, word je totaal meegezogen. Graag las ik in het verleden, omdat ik graag wilde weten hoe het met Rachel en de baby verderging. Het onderzoek heeft natuurlijk ook een goed verhaal. De brieven van Kobi’s oma hebben iets met zijn familie te maken. Dat is zeer mooi bedacht door de schrijfster Julie Thomas. Zij laat je de schrijnende geschiedenis goed voelen. De geschreven brieven zijn prachtig en maken het verhaal compleet. Als je van historische romans houdt, dan is dit boek ‘Rachel verzet’ zeker een aanrader. Dit boek heeft mij geraakt. Dit was een prachtig verhaal. Het zet mij weer aan het denken hoe goed we het nu hebben, en dat we van het leven moeten genieten iedere minuut.

7,8

Rachels verzet – Julie Thomas
Voorhoeve | 268 pagina’s

koopbolcom
Met dank aan uitgeverij Voorhoeve voor dit prachtige recensie-exemplaar

0 reacties op “Rachels verzet – Julie Thomas”