NODIG – Joelle Charbonneau | Rachelleest
20/02/2016

Joelle Charbonneau staat bij mij bekend als de schrijfster van de spannende serie De Test. Ik heb deze boeken met plezier gelezen, aangezien er voor mij genoeg spanning en unieke elementen inzaten. Vandaar dat ik heel enthousiast werd dat uitgeverij Karakter een nieuw boek van haar heeft uitgebracht, namelijk ‘Nodig’. Toen ik de samenvatting van dit boek las, hoopte ik dat er net zoals de serie De Test op het puntje van de stoel ging zitten. Dat heb ik af en toe zeker voorgekomen. Joelle Charbonneau weet de spanningselementen goed te bedenken en toe te voegen.nodigNoodzakelijk? Onontbeerlijk? Vereist? Essentieel? Geboden? Onmisbaar? Wat heb je nodig? Realiseer je wel… niets is voor niets… Er is een groot verschil tussen iets graag willen en iets echt nodig hebben…

Er is een social medium, nieuw en hip, je kunt je erbij aansluiten. Je hoeft maar één vraag te beantwoorden: Wat heb je NODIG? Iedereen doet het. Dus waarom zou jij het niet doen? Eén voor één sluiten de tieners in Nottawa, Wisconsin, zich aan bij het nieuwste en hipste sociale medium, NODIG. Om toegang te krijgen moeten ze een op het oog eenvoudige vraag beantwoorden: wat heb je nodig? Een nieuwe iPhone? Een backstagekaartje voor een concert? In ruil voor een schijnbaar simpele taak, zal NODIG het verzoek inwilligen. Iedereen doet het. Dus waarom zou jij het niet doen? Kaylee Dunham weet wat ze nodig heeft – een nier voor haar zieke broer. Ze gelooft niet dat een sociaal netwerk zou kunnen helpen, maar ze heeft niks te verliezen. (bol.com)

In Nottawa is een nieuw social medium geïntroduceerd, genaamd NODIG. NODIG biedt jou iets aan wat jij nodig hebt? Een IPhone? Een nieuwe computer? Voor deze aanvragen wordt er wel iets om gevraagd. De tieners dienen een taak uit te voeren. Is deze taak uitgevoerd? Dan wordt zijn aanvraag ingewilligd.
Kaylee’s broertje is ernstig ziek. Hij heeft een nieuwe nier nodig. Kaylee gelooft niet dat NODIG haar kan helpen, maar toch doet ze een aanvraag. Hier hoeft ze niet lang over na te denken. Ze vraagt een nieuwe nier voor haar broertje. NODIG heeft veel invloed op de tieners en vraagt om verschillende taken uit te voeren. Kaylee ziet in dat NODIG niet helemaal zuivere koffie is en gaat op onderzoek uit. Is NODIG te vertrouwen? Wat wil NODIG van de tieners in Nottawa?nodig1De schrijfsttijl van Joelle Charbonneau is te herkennen uit duizenden. Uit de eerste paar bladzijdes kan ik eruit halen dat Joelle Charbonneau het geschreven heeft. Haar manier van schrijven in het boek ‘NODIG’ komt overeen met de boeken uit de serie ‘De Test’. Haar schrijfstijl is vlot, luchtig en weinig tot geen gebruik van moeilijke woorden.
Joelle Charbonneau heeft dit boek apart opgebouwd. Dit ben ik nog niet vaak tegengekomen. Ieder hoofdstuk is geschreven uit de ogen van een ander personage. In totaal lees je uit ongeveer zes verschillende ogen. Daarbij moet ik wel vermelden dat Kaylee de belangrijkste personage is waar dit verhaal omdraait. De hoofdstukken zijn aan de korte kant waardoor er snel van personage gewisseld werd en het verhaal vlot te lezen was. Zelf vond ik het af en toe vervelend, aangezien het voor mij verwarrend was. Ik vond het verwarrend, omdat bij ieder personage iets gebeurde waardoor ik voor mijn gevoel veel moest schakelen tussen de personages. Ik vind wel dat de personages goed met elkaar verbonden zijn. Daarnaast heb ik wel over sommige personages nog vragen, omdat sommige maar heel luchtig aanbod zijn gekomen.
Ik vind wel dat deze opbouw goed bij het verhaal past. Ik had na ieder hoofdstuk op zijn minst één vraag. Ook krijg je niet direct de antwoorden voorgeschoteld waardoor jezelf de linken tussen de opdrachten en de personages moet leggen. Dit vond ik dan wel heel goed aan deze opbouw. Ik denk dat er voor mij teveel en te snel gewisseld werd tussen de personages.

Daarnaast vond ik apart om te lezen dat bepaalde tieners bepaalde taken uitvoerden. Hoe snel dat deze bereid waren om iets te doen voor iets was ze van het programma NODIG zouden krijgen. De bereidheid daarvoor vond ik fascinerend. Ik zou nooit, maar dan ook echt nooit zo’n taak uitvoeren. Hoe onschuldig het in het begin ook lijkt, kon ik al raden dat het hier niet bij bleef. NODIG is een gruwelijk programma. Hopelijk komt dit programma nooit werkelijkheid.
Op het einde van dit boek had ik moeite om het weg te leggen. De spanning was om te snijden. De gebeurtenissen volgen elkaar op. Op het allerlaatste was ik al helemaal verbaasd door een onthulling.

Als ik heel eerlijk ben, vind ik het een spannend en fascinerend boek maar serie De Test heeft Joelle Charbonneau niet overtroffen. Ik ben benieuwd naar meer boeken van haar.

8,2

NODIG – Joelle Charbonneau
Uitgeverij Karakter | 323 pagina’s

koopbolcom

0 reacties op “NODIG – Joelle Charbonneau”