In seizoenen – Judith Visser | Rachelleest
19/02/2016

Annabel Wiswar krijgt slecht nieuws van het ziekenhuis. Nalatigheid van de artsen. Ze wordt niet meer beter en kan niet meer geholpen worden. Ze is zo ziek dat ze in seizoenen moet gaan denken, maar haar zoon David laat dit niet gebeuren. Hij zoekt heil bij de Belgische artsen. Iedereen van ons heeft het om zich heen meegemaakt. Familieleden, ouders, vrienden of schoolgenoten. Ikzelf kan er ook over meepraten. Deze ziekte is beangstigend. Judith Visser heeft een goed, gevoelig, triest maar ook de realiteit goed in dit verhaal beschreven. Ik voelde het gevecht voor deze ziekte, en had te doen met haar zoon David. Hij doet alles voor zijn moeder. Zij voeren samen het gevecht. Het loslaten dat is het ergste wat er bestaat. Vaak zat ik met brok in mijn keel te lezen. Een mooie roman is dit zeker. Ik legde het boek niet meer aan de kant en leefde met Annabel en David mee.in seizoenenWat gebeurt er als je te horen krijgt dat je ernstig ziek bent en door nalatigheid van het ziekenhuis niet meer geholpen kunt worden? Dat je in seizoenen moet gaan denken? Annabel Wismar (59) laat het er niet bij zitten en zoekt haar heil bij Belgische artsen, die haar nog wel willen behandelen. Haar zoon David twijfelt geen moment en trekt bij zijn moeder in om haar te verzorgen. Al snel blijkt dat David zo zijn eigen manier heeft om met de situatie om te gaan. In seizoenen is een boek over hoop en wanhoop, en over het gevecht tussen vasthouden en loslaten. Hoe belangrijk wordt het verleden, wanneer er geen toekomst meer is… (bol.com)

Annabel is negenvijftig jaar. Ze heeft net haar verjaardag gevierd. Ze moet op controle in het ziekenhuis en haar zoon David gaat mee. Daar krijgen ze schokkend nieuws. Annabel is ernstig ziek. Door nalatigheid van de artsen is van genezing geen spraken meer. Ze krijgt zelfs te horen dat ze moet genieten van de seizoenen die ze nog heeft. David is woest en laat dit niet gebeuren. Hij laat het hier niet bij zitten en benadert Belgische artsen die haar wel nog willen behandelen. Het gevecht tegen de ziekte begint. Annabel begint met volle moed aan de kuren in het ziekenhuis. David is getrouwd met Josefien, maar het huwelijk loopt niet al te soepel. Josefien wilt graag een gezin stichten en David wil hier niks van horen. Zijn vader heeft hen verlaten toen hij nog een kleine jongen was. Nu zijn moeder veel zorg nodig heeft, verhuist hij van Amsterdam naar Rotterdam om alles te doen om zijn moeder te helpen en voor haar te zorgen totdat ze geheel genezen is. Maar de strijd tegen deze erge ziekte is niet alleen beangstigend. Annabel is een sterke vrouw. Ze vecht en vecht, maar kan ze het volhouden? Of gaat ze zelf ook inzien dat het gevecht gestopt moet worden?in seizoenen1In het boek “In seizoenen” lees je uit de ogen van Annabel, en vervolgens een hoofdstuk uit de ogen van David. De hoofstukken zijn kort en de lettertypen zijn vrij groot waardoor je heerlijk kunt doorlezen. Toen ik het dankwoord achter in het boek aan het lezen was, had ik veel bewondering voor Judith Visser. Ik las toen ook nog dat ze de boeken lekker ouderwets met pen en papier schrijft, dat had ik niet verwacht. Het verhaal is gevoelig en zo realistisch dat ik het gevoel had dat ik de pijn voelde van Annabel, en het vechten van haar zoon om zijn moeder niet te verliezen. Voorop de kaft staat dat het een roman is over het gevecht tussen vasthouden en loslaten. Dat zijn beslist de goede woorden, die bij dit verhaal omschrijven. Ik las het verhaal met een brok in mijn keel en heb zeker op het laatst het niet droog kunnen houden. De liefde, de strijd en een toekomst samen zijn door de pagina’s heen te voelen. Een roman die mij weer even met beide voeten op de grond heeft gezet. Genieten van het leven, iedereen om je heen goed koesteren en veel liefde geven. En vooral met volle teugen genieten van elkaar.

9,0

In seizoen – Judith Visser
The House of Books | 399 pagina’s
koopbolcom

2 reacties op “In seizoenen – Judith Visser”


    februari 20, 2016

    Ik had de kans om dit boek te recenseren, maar koos toch voor een ander boek. Ben er nu toch wel benieuwd naar! :-)    februari 21, 2016

    Klinkt interessant! Ik vind het altijd heel prettig als een boek uit korte hoofdstukken bestaat. Het leest dan zo lekker weg. :-)