Het programma: The program #1 – Suzanne Young | Rachelleest
05/04/2015

Op de kaft staat beschreven dat dit een boek is voor lezers die houden van ‘The Hunger Games’. Ik ben zelf niet van mening dat dit boek te vergelijken met ‘The Hunger Games’. ‘Het programma’ is naar mijn mening totaal anders. Dit boek is uniek van zichzelf en bevat bijzondere elementen. Ik heb nog nooit een boek gelezen waarbij een programma de depressie-epidemie zou bestrijden.Het programma In de wereld van Sloane is het uiten van echte gevoelens verboden, depressie onder jongeren is een epidemie en de enige oplossing is het Programma…

Sloane denkt wel twee keer na voordat ze in het openbaar begint te huilen. Sinds zelfdoding is uitgegroeid tot een internationale epidemie, zou een huilbui haar in het Programma kunnen doen belanden, de enige bewezen behandelingsmethode. Ze heeft al een broer verloren, dus Sloane weet zeker dat haar ouders er alles aan zullen doen om haar in leven te houden. Ze weet ook dat iedereen die het Programma heeft gevolgd terugkeert met een schone lei: hun depressies zijn verleden tijd, maar hetzelfde geldt voor hun herinneringen.

Omdat ze zowel thuis als op school constant onder toezicht staat, zorgt Sloane dat ze zo min mogelijk opvalt en verbergt ze haar gevoelens zo goed mogelijk. De enige bij wie Sloane zichzelf kan zijn, is James. Hij heeft beloofd om ervoor te zorgen dat ze geen van beiden in het Programma terechtkomen en Sloane weet dat de liefde tussen hen sterk genoeg is om allerlei tegenslagen te weerstaan. Maar ondanks de beloftes die ze elkaar maken, wordt het steeds moeilijker om de waarheid te verbergen. Ze worden alle twee steeds zwakker, depressie ligt op de loer. En het Programma zit hun op de hielen… (bol.com)Het programma1Sloane is een 17 jarig meisje, die haar echte gevoelens niet mag uiten, aangezien er dan gedacht wordt dat ze aan een depressie lijdt. Wanneer blijkt dat jongeren aan een depressie lijden, worden ze behandeld door het Programma. Dit programma wist hun geheugens waardoor ze alleen nog bepaalde herinneringen weten. Sloane en haar vriend James proberen er alles aan te doen om niet in dit programma terecht te komen. Haar broer, Brady, heeft zelfmoord gepleegd, omdat hij niet in dit programma terecht wilde komen. Wanneer James toch in het programma terecht komt, zijn haar ouders op hun hoede. Sloane is bang dat James haar vergeet en ze zorgt ervoor dat als ze in het programma terecht komt dat ze wel iets heeft waar ze eventueel James mee kan herinneren. Komt Sloane ook in het programma terecht? Komen James en Sloane weer terug bij elkaar?

De strijd om niet in dit programma terecht te komen is groot. Ik merkte aan alles dat het programma zich niet zo voordoet als dat het programma werkelijk is. De ouders van de kinderen geloven in de goedheid van het programma, maar bij de kinderen is dit anders. Ook Sloane en James doen er alles aan om niet in het programma terecht te komen.
Het boek is opgebouwd in drie delen. Door deze drie deling las het boek als een trein. Ik vond het wel prettig om vooraf al te weten waar het deel overging. Ook de korte hoofdstukken zorgde ervoor dat ik telkens nog een hoofdstuk wilde lezen.
Sloane en James kennen elkaar niet meer na het programma. Ik was benieuwd naar de wijze waarop de twee elkaar weer gingen ontmoeten en of deze nog wel bij elkaar kwamen. Dit vond ik nog wel het leukste aan het verhaal.

Daarnaast waren de personages stuk voor stuk goed uitgewerkt. Zoals bijvoorbeeld Sloane. Sloane is een slimme en dappere meid. Ze geeft namelijk niet op.
Ik werd een beetje boos toen ik merkte dat het programma zich anders voordeed dan dat ze werkelijk waren. Vooral de dokter in dit boek kon ik niet uitstaan. De sluwheid spatte van de bladzijdes af. Wanneer het gerucht uitkomt dat de epidemie niet stopt na de leeftijd van 18 jaar, lijkt het verhaal niet te stoppen. Ik werd hierdoor steeds nieuwsgieriger of dit gerucht waar was, maar hier ben ik nog niet achter. Vandaar dat ik heel benieuwd ben naar deel twee.

9,0

Het programma: The program #1 – Suzanne Young
Karakter Uitgevers | 344 pagina’s

koopbolcom

1 reactie op “Het programma: The program #1 – Suzanne Young”


    april 5, 2015

    Ik moet dit boek ook een keer lezen. Goede review ook! xxx