De tranen van Saar – Jet Steinz | Rachelleest
13/09/2016

De Sterren van morgen-serie is een serie geschreven door vier verschillende schrijvers en schrijfsters. Ieder heeft zijn of haar eigen boek geschreven voor deze serie. De doelgroep van deze serie is voor de leeftijd van ongeveer twaalf jaar. Achter elk boek zit een boodschap verscholen. ‘De tranen van Saar’ heeft als boodschap vooral de eetstoornis van Saar. Voor de jeugd is deze boodschap zeker een eye-opener.de-tranen-van-saarOp een gure januaridag komen vier Nederlandse jongeren aan op Mortimer Mansion, een kostschool voor bijzonder onderwijs in Cornwall. In dit typisch Britse kasteel met zijn wonderlijke esoterische staf en zijn ruige omgeving belanden ze in de brugklas. Ze beleven van alles wat je kunt verwachten van pubers die bij hun ouders weg zijn… en nog veel meer. Op deze unieke school wordt de ochtend gegroet, voor het eten gedankt en het leven gevierd – zij het lang niet altijd helemaal op de manier die ouders en docenten voor ogen stond! (bol.com)

Saar heeft een eetstoornis. Haar ouders brengen haar naar een kostschool in Cornwall waar zij verder kan werken om haar eetstoornis te overwinnen. Haar eetstoornis blijft een rol spelen in haar leven. De gedachtes over eten en over haar gewicht zijn tijdens haar verblijf in de kostschool nog in volle gang. Naast deze eetstoornis leert ze de knappe Tommy kennen. Hij is een hulpkok in de keuken van de kostschool. Zij krijgt gevoelens voor hem. Lukt het Saar om haar eetstoornis onder controle te krijgen? Heeft Tommy ook gevoelens voor haar?de-tranen-van-saar1De verhalen spelen zich af op een kostschool in Cornwall. De sfeer en de omgeving in dit boek geven mij het gevoel dat ik deze boeken geweldig zou hebben gevonden toen ik jong was. De omgeving en de belevenissen op de kostschool doen mij denken aan televisieprogramma’s die ik geregeld keek toen ik jonger was. Ik vond het leuk dat dit boek mij het gevoel teruggaf.

Alle personages in het boek deden mij denken aan de jeugd van deze tijd. De personages zijn heel realistisch waardoor ik mij goed kon inleven in de personages hoe zij zich bijvoorbeeld voelde. De jeugd van deze tijd zou zich zeker in de personages herkennen. Saar is een meisje wat ook veel los zou maken bij de jeugd, aangezien haar gedachtes over eten en haar eetstoornis ervoor zouden zorgen dat de jeugd gaat nadenken over dit onderwerp. Naar mijn mening moeten soortgelijke boeken dit ook zeker als doel en als resultaat hebben. Ik vind het belangrijk dat boeken mij dingen laat realiseren. Maakt niet uit over wat. De andere personages zijn naar mijn mening ook een goede toevoeging, zoals Louise die veel met jongens bezig is. Door de andere personages wordt het verhaal vormgegeven en vullen het personage Saar aan.

‘De tranen van Saar’ leest makkelijk weg. Voor de jeugd is het zeker een aanrader om dit boek te lezen. Het is luchtig geschreven en zeker niet voorspelbaar. Bij dit boek hoefde ik niet na te denken, maar kon ik het verhaal lekker op zijn beloop laten en mij laten meenemen in het verhaal.

Alle boeken uit deze serie hangen met elkaar samen. Je leert de andere personages een klein beetje kennen. Hierdoor werd ik wel nieuwsgieriger welke boodschappen de andere personages hadden. De boeken hebben ieder hun eigen boodschap. Er is zeker voor ieder wat wils.

Samen met drie andere boekenbloggers hebben wij deze serie gerecenseerd. De recensies van de boeken zijn te lezen op de volgende boekenbloggen:

De wereld van Wollebrandt – Milou
Het vuur van Louise – Chantal
De honger van Max – Frank

8,8

De tranen van Saar: Sterren van morgen-serie #3 – Jet Steinz
Uitgeverij Brandt | 112 pagina’s

koopbolcomMet dank aan uitgeverij Brandt voor dit recensie-exemplaar.

1 reactie op “De tranen van Saar – Jet Steinz”