De laatste deelnemer – Alexandra Oliva | Rachelleest
05/08/2016

Als grote fan van Wie is de mol?, Expeditie Robinson en de Hunger Games, kon ik deze kans natuurlijk niet laten schieten. Uitgeverij Ambo Anthos gaf mij de gelegenheid om dit boek te recenseren. Hier kon ik natuurlijk geen nee op zeggen. ‘De laatste deelnemer’ maakte mij nog nieuwsgierig, aangezien dit een literaire thriller is. Ik was zeer benieuwd naar hoe Alexandra Olivia de spanning in dit boek had verwerkt. En ik kan wel zeggen dat Alexandra Olivia mij heeft weggeblazen.De laatste deelnemerTwaalf kandidaten nemen deel aan een realityprogramma waarin ze moeten zien te overleven in de wildernis in het noordoosten van de VS. In het begin zijn de opdrachten vrij onschuldig, maar ze worden steeds heftiger. Dan volgt de ultieme test: in je eentje een tijdlang overleven in de wildernis.
Een deelneemster wordt steeds fanatieker, maar ze weet niet wie ze kan vertrouwen. Bij de laatste uitdaging raken haar reserves op en kan ze steeds minder goed realiteit van waan onderscheiden. Dan ontmoet ze een tiener die haar een wel heel onwaarschijnlijk verhaal vertelt. Of vertelt hij de waarheid? Zal ze hem vertrouwen? (bol.com)

Zoo neemt deel aan een realityprogramma. In dit programma moet ze zien te overleven in de wildernis. De opdrachten in het begin van het programma zijn onschuldig, maar niets is wat het lijkt. De opdrachten worden steeds heftiger. De volgende opdracht is dat ze alleen in de wildernis moeten zien te overleven, maar dan begint het avontuur. Zoo krijgt steeds meer argwaan en haar vragen nemen toe. Ze komt een een tiener tegen die haar verhalen begint te vertellen. Zoo weet niet of deze tiener bij het programma hoort of juist de waarheid vertelt. Wat is er gaande? En vertelt hij de waarheid?

Zoals de voorkant al beschrijft heeft dit boek iets weg van de Hunger Games en dit kan ik zeker beamen. Er zitten bepaalde elementen in het televisieprogramma die mij zeker doen denken aan de Hunger Games. Alleen heeft Alexandra Olivia er een eigen draai aan gegeven. Een zeer unieke draai kan ik wel zeggen. Wat ik ook bijzonder vond is dat zij hier niet in doorslaat. De elementen komen zo nu en dan voorbij waardoor het voor mij niet te veel wordt en het realistische blijft intact.

‘De laatste deelnemer’ begint in de proloog spannend. Het benam mij de adem en zorgde dat mijn nieuwsgierigheid groot werd. Wat ging er mis? En hoe kon dit gebeuren? Na de proloog wordt een goede introductie gegeven van zowel de personages en het televisieprogramma. De personages worden goed beschreven en ik kreeg een duidelijk beeld wat de positie van de deelnemer in het spel was. De hoofdstukken in het boek hebben een structurele verdeling. Het ene hoofdstuk is geschreven in het heden waarbij je kunt lezen hoe Zoo nu in het programma zit. Het andere hoofdstuk is geschreven in het verleden waarbij gekeken wordt hoe het televisieprogramma is verlopen. Je leest deze hoofdstukken alsof je naar het programma zit te kijken. Het lijkt net of je naar de aflevering zit te kijken. Ook lees je hoe het programma gemonteerd is, bijvoorbeeld wat ze hebben weggelaten of extra hebben benadrukt. Ik kan mij dan ook goed voorstellen dat Zoo op een gegeven moment argwaan krijgt.
Het einde van het boek vond ik zeer verrassend en stiekem hoop ik nog op een vervolg, want deze wil ik zeker lezen.

8,7

De laatste deelnemer – Alexandra Olivia
Ambo Anthos | 394 pagina’s

koopbolcomMet dank aan uitgeverij Ambo Anthos voor dit spannende recensie-exemplaar.

1 reactie op “De laatste deelnemer – Alexandra Oliva”


    augustus 21, 2016

    Ik vond het ook heel leuk om te lezen hoe ze bepaalde scènes hebben gemonteerd. :-) Mooi cijfer!